BLOG, HÍREK, ÚJDONSÁGOK

MÁRKÁS HÁZTARTÁSI TISZTÍTÓSZEREK

2024.01.30 13:01
Márkás háztartási tisztítószer

Márkás háztartási tisztítószerek

A márkás tisztítószerek reklmámjai, és szlogenjei már mindannyiunk agyába beleégtek, de vajon valóban olyan jók, vagy annyival többet adnak az árukért? Írásunkban megpróbálunk fényt deríteni rá.

Márkás háztartási tisztítószerek bemutatása

A Magyarországon is ismert márkás tisztítószerek közé tartoznak például a Frosch, a Cif, a Domestos, a Finish, a Persil, a Vanish, Ajax, a Bref és a Silan. A gyártók közül kiemelném az Unilever, Henkel, Werner&Metz neveket, melyeket ezen termékek flakonján is megtalálunk. Ezeknek az előnyei általában a hatékony tisztítóerejük, a környezetbarát összetevőik, a kellemes illatuk, a baktériumölő hatásuk, a kíméletes formulájuk, a praktikus csomagolásuk és a megbízható minőségük.

A márkás háztartási tisztítószerek jellemzői

A Frosch termékek gyártásánál növényi alapú, lebomló tenzideket, természetes illatanyagokat és újrahasznosított csomagolást használnak. Ezek használatával csökkenthetjük a környezetre gyakorolt hatásunkat. Korábbi írásunkban már szó volt a környezetbarát termékekről. Ott kifejtettük, hogy a környezetbarát összetevők használatával, ugyanolyan, vagy hatékonyabb tisztítás is megvalósítható.

A Cif tisztítószerek eltávolítják a makacs szennyeződéseket, miközben óvják a felületeket, és természetes összetevőket, például citromot, ecetet vagy szódabikarbónát tartalmaznak. A Cif folyékony súrolószert mindenki ismeri. Rendkívül hatékony konyhai és fürdőszobai tisztítószer, mely elbánik az edényekre égett zsíros szennyeződésekkel és makacs vízkővel.
A Domestos márkát sem kell bemutatni. Erős, klórtartalmú fertőtlenítőszerek, amelyek elpusztítják a baktériumokat, a vírusokat és a gombákat, és megelőzik a penész kialakulását. Ma már ezen márka palettája is egyre szélesebb és a korábbi gél állagú fertőtlenítő tisztítószer mellett, már konyhai, fürdőszobai, valamint fertőtlenítő kendő változatban is elérhetők.
A Finish kifejezetten mosogatógépekhez készült különféle termékek. A mosogatógép-tabletták, öblítők, sók, tisztítók és illatosítók, nem csak a hatékony tisztításért felelősek, de óvják a mosogatógépet a lerakódásoktól.
A Persil, Silan, Tomi, Coccolino, Lenor és Vanish termékek, pedig a mosás, és folteltávolítás során hasznosak. Kiválóan tisztítanak, kellemes illatot hagynak maguk után, és megőrzik a ruhák minőségét.
Az Ajax felülettisztítók természetes eredetű összetevőket, például citromot, levendulát vagy eukaliptuszt tartalmaznak. Kellemes, hosszantartó illatot hagynak maguk után és kiválóan tisztítanak.
A Bref WC-tisztítók és illatosítók eltávolítják a vízkövet, a szappanmaradékot és a kellemetlen szagokat. Higiénikus tisztaságot teremtenek, és meggátoljak az újbóli vízkő lerakódást.

A márkás és az alsó árkategóriás tisztítószerek közti különbség

A piacon található olcsóbb termékekkel összehasonlítva a márkás termékek általában drágábbak, de jobb minőségűek, hatékonyabbak és környezetkímélőbbek. Az olcsóbb termékek gyakran tartalmaznak káros vegyi anyagokat, amelyek irritálhatják a bőrt, a szemet vagy a légutakat, és szennyezhetik a vizet és a talajt. Az olcsóbb termékek is hatásosan tisztíthatnak, de nem biztos, hogy ugyanolyan jól, mint a nevesebbek. Többet kell belőlük használni, ami nem gazdaságos. Az olcsóbb termékeknek gyakran kellemetlen az illatuk, és kevésbé kíméletesek a felületekhez. Az olcsóbb termékek csomagolása általában silányabb minőségű, és nem újrahasznosított anyagból készül. A alsókategóriás termékek flakonjai szivároghatnak, a szórófejek pedig kevésbé tartósak. Vegyünk példul egy öblítőszert. Az olcsóbb termék valószínűleg kevésbé koncentrált, ezért jóval több fogy belőle. Az illata sem olyan vonzó, mint egy nagyvállalat termékéé, amit hosszas kísérletek és vásárlói vélemények alapján alakítottak ki. Kevésbé tartós is, mint egy márkás terméké. A ruhákra gyakorolt hatására pedig csak hosszas használat után derül fény.
Összegezve. Az olcsóbb termékek használatával is elérhető a kívánt hatás. Sokszor az összetevőkben sincs számottevő különbség a márkás társaikhoz képest, melyek ára a marketing miatt jóval drágább lehet. Ezért a vásárlás alkalmával mindenképpen érdemes elolvasni ezen termékek címkéit, hogy vajon mivel is kapunk többet a magasabb árért cserébe, ezt sokszor a reklámokban is kiemelik. 
Válasszunk tehát megfontoltan az olcsóbbnak tűnő termék is lehet drága, ha például több kell belőle, vagy, ha kárt teszünk a tisztítandó felületekben.