BLOG, HÍREK, ÚJDONSÁGOK

KÖRNYEZETTUDATOS PAPÍRGYÁRTÁS

2021.05.08 13:35
Asztaldekoráció, teríték, szalvéta

KÖRNYEZETTUDATOS PAPÍRGYÁRTÁS

A papírgyártás megközelítőleg 5000 évvel ezelőtt kezdődött Egyiptomban. Az első írásra alkalmas növényi anyagot papiruszsásból készítették, amit később a pergament követett. Az első papírgyárat Szamarkand városában alapították, de a gyártási technológia Kínából származik.

KÖRNYEZETTUDATOS PAPÍRGYÁRTÁS

A MA ISMERT PAPÍR

Az első, fából készült papírt a 19. században találták fel. A gőzgépekkel az addig meglehetősen drága gyártási folyamatokat sokkal olcsóbbá tudták tenni, így a papír használata széles körben kezdett elterjedni a világban. 1 tonna papír előeállításához kb. 1,7 tonna fára, valamint olyan hozzávalókra van szükség, mint a mészkő, kén, klór és természetesen víz. 

AZ ÚJRAHASZNOSÍTÁS ÉS KÖRNYEZETTUDATOSSÁG

A keletkező hulladék nagy részét még mindig a papír teszi ki, a szeméttelepeken tárolt hulladék közel 40%-át teszi ki. Habár a papír 1-2 hónap alatt lebomlik, miért ne lehetne kiaknázni az újrahasznosítás lehetőségét. Ma már egyre több gyártó használ ilyen alapanyagot. A papír újrahasznosítás mértéke 54,6% volt Europában a 2004-es évben, és ez azóta csak emelkedett. Az újrahasznosítás során a papírt vízzel és vegyszerekkel, majd addig aprítják keverik, amíg pépes állagú nem lesz, ezt követően a nyomdafestéket kivonják belőle. Az eljárás során a hozzáadott egyéb összetevők mértékének köszönhetően különbőző fehérségű és szakítószilárdságú alapanyag jön létre, melyből csomagoló anyagokot, higiéniai papír termékeket (kéztörlő papír, toalettpapír), írodai papírokat gyártanak az erre szakosodott vállalatok.
A papírgyártás felelős a fák kivágásának kb. 35%-áért, ezért fontos, hogy a kiterlmelés ellenőrzötten működjön. A "Felelős Erdőgazdálkodás Tanácsa" (FSC) független szervezet 1993-ban jött létre, hogy globális szinten fellépést sürgessen a fenntartható és felelős erdőgazdálkodásért. A világon mára számos terméken megtalálható az FSC jelölés. Jelenleg 81 ország területén több, mint 100 millió hektár erdő rendelkezik ilyen tanusítvánnyal, de ez a produktív erdők mindössze 7%-a. Az újrafeldolgozás mellett mára a legtöbb gyártó csak ellenőrzött erdőgazdálkodásból származó fát használ a papír termékek előállításhoz.
Vásároljon ön is újrahasznosított, illetve ellenőrzött erdőgazdálkodásból származó alapanygból készült papír termékeket, hogy óvja környezetét és a fiatal generáció jövőjét.

Tekintse meg papír termék kínálatunkat, és válasszon azon termékekből, melyek újrahasznosítással készülnek:

https://alphadenthigienia.hu/sct/611773/Papirtermekek