BLOG, HÍREK, ÚJDONSÁGOK

Felmosó rendszerek bemutatása

Csillag Z.
2022.08.11 11:10
Felmosó eszközök

Felmosó rendszerek, eszközök bemutatása

Az adott padlófelületek tisztításához elengedhetetlen a megfelelő eszköz kiválasztása. Milyen szempontok szerint válasszunk eszközt és azt hogyan használjuk?

Felmosó rendszerek, eszközök

Ma már rendkívül széles a felmosó eszköz paletta, amiből nem mindig tudjuk, hogy pontosan milyet is válasszunk. Rengeteg féle mop létezik, különböző anyagokból készülnek, és különféle felfogatási módszerrel, más és más kivitelben.

A megfelelő rendszer kiválasztásánál először a felhasználás helyét kell tisztázni. Mekkora területen szeretnénk használni, lakás, vagy ipari terület? Vannak e előírások a tisztítási folyamatra vonatkozóan, például intézményi előírások (HACCP)? 

Háztartási felmosó eszközök

Ma már az otthoni felhasználásra szánt felmosó eszköz választék is rendkívül széles. A legkorábbi és legelterjedtebb kivitel a normál csavarókosaras felmosó, melyek a mai napig nagyon népszerűek a felhasználók körében. Ezek voltak azok a rendszerek, melyek a korai felmosófát és felmosórongyot váltották fel. Az első csavarós mopok pamutból készültek, előnyük, hogy nagy mennyiségű víz felitatására alkalmasak, viszont a felmosáskor sok vizet hagynak maguk után, ami, ha lassan szárad bizony sok fejfájást tud okozni. A mai modern például a laminált, vagy egyéb fából készült padlók az áztatással sajnos nagyon korán tönkremehetnek, ezért ezekre a felületekre ma már kevert szálas, viszkóz, mikroszálas anyagból készült felmosó fejeket használhatunk, melyek kevesebb vizet szívnak magukba, így kevesebb is kerül a padlóra, viszont a kialakításuk révén mégis hatékonyan tisztítanak. A vödörre szerelt csavarókosárral egyszerűen, minimális erőkifejtéssel kipréselhető a víz belőlük. További előnyük a normál csavarós felmosóknak, hogy kis helyen is könnyedén lehet felmosni, székek és asztalok alatt, keskeny sarkok, bútorok között stb.

A csavaró kosaras felmosók továbbfejlesztett változatai, az úgy nevezett SpinMop felmosó rendszerek, melyek a centrifugális erő hatását használva, nagyon könnyen, néhány mozdulattal kifacsarhatók. Ezek között is találunk különféle megoldásokat, például lábpedállal müködtethető centrifugát, vagy olyan speciális nyéllel kialakított rendszer, melyet ha lefelé nyomunk akkor képes önmagát megforgatni, és  így a forgó kosárral kifacsarni a felmosó fejet. Hátránya a sima csavarókosaras felmosó képest, hogy speciális fejre van szükség, ha elhasználódást követően cserélni kell, és sajnos általában ez a fej gyártónként is eltérő.

Továbbra is a háztartási vonalon maradva, egyre szélesebb körben kezdenek megjelenni, a vödörrel kombinált laposfelmosó szettek. A gyártók rájöttek, hogy sokszor kevésnek bizonyul a normál csavarós rendszer, és túl sokáig tart vele a nagyobb felületek megtisztítása. Ezért a professzionális lapos felmosó rendszert áttervezték háztartási használatra. A legnagyobb gondot a lapos mop préselése okozta. A professzionális eszközökön egy karos préssel lehet nagyon egyszerűen és kiváló hatékonysággal kifacsarni a mopból a vizet. Ez a prés viszont nagy, és nehéz. Az innovációnak köszönhetően olyan prést alakítottak ki a gyártók, mellyel a korábbi csavarókosaras rendszerhez hasonlóan kézi erővel, a mop lefelé nyomásával facsarható ki a víz a felmosó fejből. Fontos megjegyezni, hogy ezek a mopok viszont jóval vékonyabbak, és nem 100% pamut felhasználásval készültek, hogy a préselésüket hatékonyan el lehessen végezni. Az Alpha-Dent Higiénia Kft. az alábbi MOPPO laposfelmosó rendszert forgalmazza, mely tökéletesen használható háztartásokban, kisebb irodákban, vendéglátó egységekben.

Felmosók használata

Azt hinnénk, hogy a felmosás egyszerű. Sajnos nem így van, a felmosást minden esetben meg kell előzze egy száraz szemét gyűjtés, amit végezhetünk porszívóval, vagy seprűvel és lapáttal, esetleg professzionális szárazoló szettel. A leghatékonyabb a porszívó, mely az egészen apró porszemeket is képes összegyűjteni. A száraz tisztítást követően el kell készíteni a megfelelő tisztítószer oldatot a felmosó vödörben. Fontos, hogy minden esetben tartsuk be a gyártó által előírt és a flakonon feltüntetett szerkoncentrációt, máskülönben elmarad a kívánt hatás, illetve a túlzott koncentráció miatt a padló foltos, csúszós, vagy ragadós lehet, de az sem kizárt, hogy kárt teszünk a felületben. Az oldatkészítést követően a mopot merítsük a vödörbe, majd a préssel távolítsuk el a felesleges folyadékot belőle. Ezt követően előszőr tisztítsuk meg a helyiség fal menti részeit, majd a szoba belső sarkából haladva az ajtó felé 8-asokat írjunk a padlóra a felmosóval. A folyamat alatt többször merítsük a vödörbe és facsarjuk ki a mopot, hogy lehetőleg minél tisztább felmosó folyadékkal dolgozzunk. Sajnos a felmosás közben a víz el tud szennyeződni, ezért ha szükséges, például nagyobb, szennyezetteb a terület, akkor cseréljük azt. Léteznek olyan felmosó vödör megoldások, melyekben osztott tér van, így a kifacsart, szennyezett víz külön részbe kerül, hátrányuk viszont, hogy nagyobb helyet foglalnak, és megtöltve nehezebbek. Ezek az osztott felmosó vödrök is megtalálhatók áruházunkban.

A professzionális felmosó eszközökkel egy következő írásunkban foglalkozunk.