BLOG, HÍREK, ÚJDONSÁGOK

Kéztörlő papírok és adagolóik

Csillag Z.
2021.06.29 10:52
Asztaldekoráció, teríték, szalvéta

Papír kéztörlők és adagolóik

A piacon egyre többféle megoldással találkozhatunk a papír kéztörlők tekintetében. Hajtogatott és tekercses megoldások is léteznek. Írásunkban röviden bemutatjuk az egyes típusok előnyeit és hátrányait.

Papír kéztörlők és papír kéztörlő adagolók

Hajtogatott papír kéztörlők

A hajtogatott papír kéztörlők, ahogy nevükből is adódik, valamilyen módon össze vannak hajtva. A hajtás többféle lehet, a legnépszerűbb és legrégebb óta alkalmazott a "V" azaz félbe hajtott típus, kínálatunkban 1 és 2 rétegű változatban érhetők el. A hajtott lapmérete viszonylag nagy, így mindenképpen ügyelni kell rá, hogy a felszerelt adagolóban használható legyen. 100% cellulóz, kevert cellulóz és 100%-ban újrahasznosított alapanyagból is készülhetnek.

A másik népszerű típus az interfold, vagy "Z" hajtogatott kéztörlő papír, ez már három részben hajtott, előnyük a "V" hajtogatott papírtörlőkkel szemben, hogy keskenyebb adagolókban használhatók, ami kifejezetten jól jön a kisebb méretű mosdókban. A hajtásból adódóan, viszont egy egységcsomagban kevesebb papír fér a "V" hajtogatott papírokhoz képest, ebből adódóan a szállítási és tárolási költsége magasabb, így jellemzően drágábbak is. 1 rétegben már alig találkozni vele, rendszerint 2 rétegű 100% cellulóz, kevert cellulóz, vagy újrahasznosított alapanyagból készülnek.

V hajtogatott kéztörlő papír Z hajtogatott kéztörlő papír
V hajtogatott papírkéztörlő Z hajtogatott papírkéztörlő

 

A kereskedelmi forgalomban kaphatók még "C", "M" "W" hajtogatású kéztörlő papírok is, de ezek közül az első már elavultnak számít, mivel a lapok nincsenek egymásba hajtva, így az adagolóból történő kivételük nehézkes, és előfordul, hogy nagyobb mennyiséget fogunk meg egyszerre, így gazdaságtalan a felhasználásuk. Az utóbbi kettőnél viszont a nagyobb lapméret miatt drágább az adott egységcsomag, ezért kevésbé népszerű.

Tekercses papír kéztörlők

A tekercses papír kéztörlőket belső maggal és anélkül is gyártják, előbbi letekerhető kívülről, valamint használható a belső mag eltávolítását követően belülről adagolva is. A mag nélküli kéztörlők előnye, hogy nem kell bajlódni a kartonból készült belső mag kiszedésével, valamint az adott átmérőn belül több papírt tud feltekercselni a gyártó, így csökkentve a kéztörlő méterre vetített árát. Többféle tekercses papír kéztörlő adagoló is létezik, a legelterjettebb a 14cm-es és 19cm-es kéztörlőkhöz készített belső adagolású, a nyílásnál tépőfogakkal ellátott típus. Előnyük, hogy az egyszerű gyártási technológiának köszönhetően olcsók, használatuk pedig egyszerű, hátrányuk azonban az, hogy, ha nyilvános mosdókban helyezik el őket, akkor előfordulhat pazarlás.

Ennek elkerülése végett fejlesztették ki az úgynevezett pontadagolásra képes tartókat. A felhasználás módja ugyanaz, a kéztörlő belsejéből húzzuk ki a papírt, viszont egy szűkített nyíláson keresztül, ami azt eredményezi, hogy a papírtörlő a perforáció mentén elszakad, így egyszerre csak, egy lap húzható ki belőle. Ezeket az adagolókat csak jó minőségű, perforált tekercses kéztörlőkkel lehet használni.

Léteznek továbbá automata és autocut kéztörlő adagolók, ezeket perforáció nélküli tekercses papírkéztörlőkkel lehet használni. Az ilyen papírtörlő tartók vágókéssel vannak szerelve, az automata adagolóban, egy elektromos motor forgatja a kéztörlőt, és kiengedett papírt a fix vágóél segítségével a kívánt hosszúságban lehet letépni. Az autocut rendszerben egy késsel ellátott forgó dob található, a papírt a két oldalán megfogva és lefelé húzva a kéztörlő a beállított hosszúságban leválik.

 

Tekintse meg papír kéztörlőinket és kéztörlő adagolóinkat webáruházunkban.