BLOG, HÍREK, ÚJDONSÁGOK

Tisztítószerekről általánosságban

Csillag Z.
2021.08.04 13:18
Toalettpapírok fajtái

Tisztítószerekről általánosságban

Írásunkban a háztartásban használatos tisztítószerekről igyekszünk átlátható képet adni. Mit, mire és hogyan használjunk? Blog bejegyzésünkből kiderül.

Tisztítószerekről általánosságban

Alapvető tudnivalók

Minden szernek megvan a maga funkciója, a reklámokban ígért "minden szennyeződésre jó" hatást egyetlen készítménytől sem lehet elvárni, ugyanis az összetevők megfelelő keveréke határozza, hogy mire használható az adott készítmény, és ezek nem minden esetben vegyíthetők. Egy vízkőoldásra alkalmas készítmény például nem alkalmas a tükör foltmentes tisztítására, bútorok áttörlésére, illetve a penészfoltok eltávolítására. Az úgynevezett univerzális tisztítószerek, minden felületen használhatók, de nem minden szennyeződés eltávolítására alkalmasak. Használatuk kellő körültekintést, adott esetben védőfelszerelés (gumikesztyű, szájmaszk) használatát és a használati útmutatóban leírtak betartását igényli. Veszélyes készítményekről lévén szó, gyermekektől elzárva tartandók. Szórófejjel ellátott készítményeket lehetőleg ne közvetlenül a felületre fújjuk, használjunk inkább szivacsot kendőt, és arra permetezzük, ugyanis a levegőben terjedő porlasztott készítmény belélegezve károsíthatja a légzőszerveinket. A különböző készítmények egymással nem vegyíthetők mert mérgező gázok keletkezhetnek (pl. klóror és savas készítmények).

Vízkőoldó készítmények

A vízkő a vízből kiváló és a felületen lerakódó sók összessége (kálcium-karbonát, magnézium-karbonát stb.). A feloldásához savas kémhatású készítményre van szükség. A vízkőoldószerek éppen ezért különböző savakat tartalmaznak, citromsav, ecetsav, foszforsav, sósav stb.  A vízkőoldó használata előtt érdemes a felületet megnedvesíteni és ezzel fellazítani a lerakódást, majd egy karcmentes szivaccsal, kendővel felvinni a vízkőoldót a felületre. Mint, minden tisztítószernek, úgy ennek a szernek is idő kell a megfelelő hatás elérésére. Szükség esetén, az erősebb szennyeződések eltávolításához mechanikai hatásra (dörzsölésre, súrolásra) is szükség lehet. Addig ismételjük a folyamatot, amíg el nem érjük a kívánt hatást. Egyes készítmények károsíthatják a zománc, illetve krómozott felületeket, ezért mindenképpen az adott felület tisztítására alkalmas szert alkalmazzunk.

Ablak- és üvegtisztíók

Az üvegfelületeken többféle szennyeződés is megtapadhat, a leggyakoribb a por, zsír, és vízcsepp foltok (vízkő). Az üveg csík- és foltmentes tisztításához alkoholos készítményre van szükség. Vigyük fel az ablaktisztítót a felületre egy szivaccsal, vagy kendővel és körkörös mozdulatokkal töröljük át az egészet. A megnedvesített felületet egy ablaktisztító kendővel, vagy papírtörlővel töröljük szárazra. A makacs vízkőlerakódások eltávolításához vízkőoldóra is szükség lehet, ez esetben előbb távolítsuk el az ilyen jellegű szennyeződést és csak az után használjuk üvegtisztítót.

Fertőtlenítő hatású készítmények

Rendkívül sokfélék lehetnek, a legismertebb, háztartási forgalomban kapható készítmények klór alapúak, (a klórt az 1800-as évek elejétől kezdve széles körben alkalmazták fertőtlenítésre) rögtön felismerhetők szúrós szagukról, bár ma már egyre gyakrabban alkalmaznak különböző illatanyagokat, melyek részben elfedik azt. A fertőtlenítő hatás eléréséhez meg kell várni a behatási idő leteltét, ezt általában a flakonon jelzik, illetve a termék használati útmutatójában olvasható, ez követően tisztavizes öblítéssel el kell távolítani a felületről. A legtöbb ilyen, háztartási felhasználásra szánt készítmény antibakteriális hatással bír, vírusölő hatása nincs, de otthonunk higiéniájának fenntartásához ez bőven elegendő. A vírusölő készítmények magasabb árfekvésűek és főként professzionális felhasználásra valók, pl. egészségügyi intézményekben. 

Felülettisztítók és bútorápolók

Az úgynevezett általános, vagy univerzális tisztítószerek bármilyen vízálló felületen használhatók. A szerből készítsünk vizes oldatot, vagy használhatjuk töményen a szennyeződés mértékétől függően az útmutatóban leírtakat szem előtt tartva. Az oldatot vigyük fel a felületre, hagyjuk, hogy kifejtse hatását, majd egy tisztavizes törlőkendővel távolítsuk el a vegyszermaradványokat. A bútorápoló készítmények tisztító funkciójuk mellett a felület ápolására képesek, például méhviasz tartalmuknak köszönhetően. Az áttörölt bútor felülete tiszta és fényes lesz.

Termékkínálatunkban megtalálható minden olyan tisztítószer, melyre egy átlagos háztartásban szükség lehet.