BLOG, HÍREK, ÚJDONSÁGOK

Szemetes kukák és szemeteszsákok

Csillag Z.
2022.12.07 14:10
Szemetes kukák és szemeteszsákok

Szemetes kukák és szemeteszsákok

Kerek, szögletes műanyag, rozsdamentes acél, újrahasznosított műanyag, billenőfedeles vagy pedálos? A szemetes kuka választék ma már rendkívül széles, így nehéz a döntés, hogy melyiket válasszuk, arról nem is beszélve, hogy a különböző kukákba, mekkora és milyen szemeteszsákot válasszunk. Blogunkban megpróbálunk segítséget nyújtani a megfelelő termékek kiválasztásában.

Megfelelő szemeteszsák kiválasztása

Előző blogunkban már kitárgyaltuk, hogy milyen kukák léteznek, és melyiket milyen területre ajánljuk, arra azonban nem tértünk ki, hogy a kukák különböző mérete sok fejtörést okoz a szemeteszsákok kiválasztásánál. A szemeteszsákokon két féle méret információval is találkozunk, melyek inkább irányadónak tekinthetők, mint pontos információk. A zsákok kialakítása (hajtás, szalaggal való ellátás) sok esetben a zsák térfogatának változását eredményezi. Ökölszabály, hogy mindig nagyobb űrtartalmú zsákot válasszunk, mint a használni kívánt kuka. Tehát egy 25L-es szemetes kukába legalább egy 30L-es vagy 35L-es zsákot használjunk, de a kuka formája is meghatározó. Vannak szélesebb nagyobb nyílással ellátott, és magasabb, keskeny hulladékgyűjtök, ezeknél a szemeteszsákra írt hosszúságot és szélességet is figyelembe kell venni. Előfordulhat, hogy egy 70 - 80L-es szemetes kukába 110 - 135L-es zsák lesz a megfelelő, mert csak az fog megfelelően illeszkedni. 
Példa:
Szemetes mérete: 60 cm magas, 30 cm széles, 25 cm mély
A szélesség és a mélység a kuka legterjedelmesebb részét, azaz a nyilást jelöli.
A fenti példából kiindulva a szemetes szájának kerülete 2x (30cm+25cm) = 110 cm
A szemeteszák nyílása legalább 110 cm kerületű kell, hogy legyen.
A zsákok szélesség jelölésénél az összehajtott méretet tüntetik fel, tehát egy 60x70-es zsák esetében a nyílás kerülete 120 cm, így megfelelő lenne a fenti kukába, ha a magassága nem csak 70 cm lenne, ugyanis számolni kell a kuka szájára való hajtással (kb. 5cm), valamint a zsák hajtogatásából adódó kikerekedő alsó résszel.
A szemeteszsák magasságát az alábbiak szerint határoznánk meg: a kuka magassága + 5 cm ráhajtás + a kuka szélességének a fele (jelen esetben 15 cm)
A megfelelő méretű zsák a fenti kukába így: 60 x 80 cm 80 liter
A fenti iránymutatás alapján már mindenki ki tudja számolni, hogy pontosan mekkora zsákot kell választani az adott szemetesben, de ha elakad forduljon hozzánk bizalommal.
Összefoglalva, a szemeteszsákon megadott űrméret csupán tájékoztató jellegű. A hajtás, a kivitel (szalagos, kötős, normál), valamint az, hogy milyen felépítésű és méretű kukában akarjuk használni a mérvadó.
A megfelelő méret kiválasztása után már csak el kell döntenünk, hogy milyen típusú és milyen alapanyagú zsákot akarunk használni. Választhatunk normál visszahajtós, szalagos, vagy füles zsákokat, utóbbiak kezelése könnyebb, és kisebb méret is megfelelő, mivel nem kell azzal a +5 centiméteres visszahajtással számolnunk. A lebomló szemeteszsákokkal pedig hozzájárulhatunk környezetünk védelméhez.

Kérdés esetén szívesen állunk rendelkezésére, termékeinkről pedig részletes információt talál az alábbi linkre kattintva.

https://alphadenthigienia.hu/csomagolo-anyagok/szemeteszsakok