BLOG, HÍREK, ÚJDONSÁGOK

Toalettpapír rendszerek

Csillag Z.
2021.08.02 14:52
Toalettpapírok fajtái

Toalettpapír adagoló rendszerek

A nyilvános mosdó kialakításakor figyelembe kell venni, hogy milyen adagolórendszerrel szereljük fel azt. Figyelembe kell venni, a helyiség forgalmát és méretét. Ma már többféle megoldást kínálnak a gyártók, ezekről alábbi írásunkban igyekszünk minél inkább átlátható képet adni, hogy segítsünk a választásban.

Toalettpapír adagoló rendszerek

A megfelelő rendszer kiválasztása

Az adagolórendszer kiválasztását a mosdó méretéhez és forgalmához kell igazítani. A nagy forgalmú mosdókhoz nagy kapacitású wc papír tartókra van szükség, hogy az ellátás folyamatos legyen és a feltöltést végző személyzetnek se kelljen folyamatosan jelen lennie. A másik fontos tényező, hogy mekkora hely áll rendelkezésre az adagolórendszer kényelmes használatához. Mára a gyártók már képesek viszonylag nagy papírmennyiséget egészen kompakt méretben előállítani, így a megfelelő rendszerrel helytakarékosan használhatók.

Adagolórendszerek

Az első tekercses perforált toalettpapírt a 19. században alkották meg. A háztartásokban is ismert toalettpapírokat egyszerű tartóra illesztve, a tartón forgatva és a perforáció mentén letépve lehet adagolni. Ezek csak kis forgalmú helyen használhatók, mivel a tekercsen lévő papírmennyiség és a higiénikus tárolás hiánya nem teszi lehetővé a nyilvános wc-kben történő felhasználást. Ezeken a területeken nagyobb mennyiségű wc papírra volt szükség, így a gyártók a megoldást abban látták, hogy több papírt tekernek fel, ezzel viszont megnőtt a tekercs mérete és a normál wc papír tartó már nem volt megfelelő a tárolására, így különböző átmérőjű toalettpapírokat fogadni képes zárt rendszerű tartókat hoztak létre, melyek elegendő mennyiséggel és higiénikusan látták el a felhasználókat.

A nagytekercses toalettpapír adagolók különböző átmérővel érhetők el a piacon. A legkisebb a 19cm, úgynevezett mini, 23cm-as midi, és a 26-os, illetve 29cm-es maxi. A felhasználni kívánt papír hosszát perforáció mentén, illetve az adagoló tépőfogain eltépve lehet szabályozni. A töltőanyag minősége rendkívül sokféle lehet, az 1 rétegű újrahasznosított alapanyagból készült termékektől a rétegű 100% cellulóz termékekig bármilyet választhatunk. Manapság a környezetvédelmet szem előtt tartva a gyártók igyekeznek prémium minőségű terméket létrehozni 100%-os, vagy részleges újrahasznosítással. A legtöbb intézmény ezzel a leginkább elterjedt típussal van szerelve.

A hajtogatott kéztörlő adagolókhoz hasonlóan a toalettpapírok is elérhetők ilyen megoldásssal. Előnye az előbb részletezett tekercses rendszerhez képest, hogy az adagolás laponként történik, tehát egyszerre csak egy lap húzható ki, így elkerülhető a pazarlás, viszont a kapacitása kisebb. A kompakt méretű, általában függőleges irányban nyújtott tartókba akár több csomag is tehető. Az egyszerű használata miatt nevelési és oktatási intézményekbe, valamint olyan helyre javasoljuk, ahol korlátozott hely áll rendelkezésre.

Az innovációnak köszönhetően, valamint a környezet megóvásának érdekében a gyártók a felhasználás és pazarlás csökkentésének érdekében olyan rendszereket fejlesztettek ki, melyek a fenti kettő előnyeit egyesítik. A viszonylag kis méretű (19-20 cm) tekercseken nagy mennyiségű és jó minőségű papír helyezhető el, valamint egy laponkénti adagolásra alkalmas wc papír tartó látja el a felhasználót. Ezek a rendszerek elsőre drágábbnak tűnnek, de mivel kevesebb papírra van szükség, utána számolva, hosszabb távon megtérül a befektetés.

 

Tekintse meg papír kéztörlőinket és kéztörlő adagolóinkat webáruházunkban.